Ετικέτες

Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2012

2.000 πάνοπλοι αστυνομικοί εναντίον 6.000 πάμπτωχων σε φαβέλες


Βίαιες συγκρούσεις ανάμεσα στις δυνάμεις ασφαλείας και κατοίκους σε φαβέλα κοντά στο Σαν Πάολο της Βραζιλίας συνεχίστηκαν για δεύτερη ημέρα, σήμερα, αφότου 2.000 αστυνομικοί επέδραμαν πάνοπλοι στην παραγκούπολη για να εκδιώξουν κάποιους από τους περίπου 850.000 κατοίκους.



Στόχος των αστυνομικών ήταν περίπου 6.000 πάμφτωχοι καταπατητές γης, οι ιδιοκτήτες της οποίας έχουν ζητήσει από τις Αρχές να προστατεύσουν τις περιουσίες τους. Οι καταπατητές κατήγγειλαν ότι υπήρξε τουλάχιστον ένας νεκρός, ένας άνδρας που πυροβολήθηκε πισώπλατα από τους αστυνομικούς, αλλά η αστυνομία το διέψευσε επισήμως.

Η επιχείρηση για την «εκκαθάριση» της φαβέλας Πινιερίνιο στο Σαν Χοσέ ντος Κάμπος, μια παραγκούπολη σε απόσταση 85 χλμ. από το Σαν Πάολο, άρχισε στις 6 το πρωί της περασμένης Κυριακής. Χωρίς προειδοποίηση, στρατιώτες και αστυνομικοί εισέβαλαν ένοπλοι στην περιοχή. Ακολούθησαν συγκρούσεις και οχήματα τυλίχθηκαν στις φλόγες.

Τηλεοπτικά πλάνα έδειξαν τρομοκρατημένες μητέρες που έτρεχαν να σωθούν, με τα παιδιά στην αγκαλιά.
Ελικόπτερα της αστυνομίας έκαναν κύκλους επάνω από σπίτια και αυτοκίνητα που καίγονταν. Στρατιώτες απάντησαν με πλαστικές σφαίρες και δακρυγόνα στις πέτρες που τους έριχναν οι κάτοικοι.

Οι συγκρούσεις ανάμεσα στους εξαγριωμένους κατοίκους και τις δυνάμεις ασφαλείας διήρκεσαν ολόκληρη την ημέρα. Οι διαμαρτυρόμενοι απέκλεισαν για λίγη ώρα ένα τμήμα της Via Dutra, του μεγάλου αυτοκινητοδρόμου που συνδέει το Σαν Πάολο με το Ρίο ντε Τζανέϊρο.

«Δεν μας άφησαν να πάρουμε ούτε ανάσα. Πέταξαν ολόκληρη τη ζωή μας στα σκουπίδια », είπε, με δάκρυα στα μάτια, στην Globo TV, μια γυναίκα που έτρεχε για να σωθεί, με ένα μωρό στην αγκαλιά.
«Τρομοκρατήθηκα. Οι αστυνομικοί μας διέταξαν να φύγουμε αμέσως. Πρόλαβα να πάρω μαζί μου μόνο την ταυτότητά μου και την ποδιά που φοράω στη δουλειά», είπε ο Χοσέ Σίλβα Σάντος, ένας μάγειρας που ζούσε στη φαβέλα.


tovima.gr
Blog Widget by LinkWithin

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου