Κυριακή 22 Ιανουαρίου 2012
5 Αλήθειες του πόκερ
Ότι πρέπει να γνωρίζεις, για να μη μείνεις για πάντα ψάρι και χαμένος. Όλοι οι άνδρες είναι οι καλύτεροι οδηγοί, οι καλύτεροι εραστές και τελευταία, έγιναν και οι καλύτεροι παίκτες πόκερ.
Ο συνδυασμός ενός απλού, στην εκμάθηση, παιχνιδιού, με τον τζόγο και τα μυθικά κέρδη των μεγάλων τουρνουά, έχει κάνει το πόκερ, ένα από τα δημοφιλέστερα παιχνίδια παγκοσμίως. Αν δεν θέλεις να μείνεις για πάντα ψάρι, μάθε τις πέντε βασικές αλήθειες που πρέπει να γνωρίζεις για το πόκερ.
1. Το πόκερ δεν είναι παιχνίδι συνδυασμών. Δεν κερδίζεις αν βγάλεις τους πιο θεαματικούς συνδυασμούς. Στόχος σου είναι να κερδίσεις όσο περισσότερες μάρκες/χρήματα μπορείς. Το αν τα κερδίσεις απλά με ένα ζευγάρι, ή με καρέ, δεν έχει καμία απολύτως διαφορά. Ο αρχάριος παίκτης δυσκολεύεται να το κατανοήσει αυτό και αν έχει την παραμικρή πιθανότητα να βγάλει κάποιον θεαματικό συνδυασμό, θα κάνει το λάθος να τον κυνηγήσει μέχρι τέλους, αγνοώντας άλλους, πολύ σημαντικότερους, παράγοντες.
2. Πρόκειται για παιχνίδι επένδυσης-κέρδους. Στοιχηματίζεις ένα ποσό (επένδυση), με σκοπό να κερδίσεις το pot, δηλαδή, το σύνολο των πονταρισμένων. Αυτό που έχει την μεγαλύτερη σημασία λοιπόν, δεν είναι τόσο τα φύλλα που κρατάνε οι παίκτες, αλλά τα ποσά που έχουν οι παίκτες μπροστά τους και το ποσό που έχει ήδη πονταριστεί. Αυτά καθορίζουν την μαθηματική αναλογία επένδυσης-κέρδους και δείχνουν αν κάποιο συγκεκριμένο ποντάρισμα είναι σωστό ή λάθος.
3. Το πόκερ είναι παιχνίδι ημιτελών πληροφοριών. Ο παίκτης έχει στην διάθεσή του μια σειρά από ημιτελείς πληροφορίες και προσπαθεί να επιλέξει την καλύτερη δυνατή κίνηση με τα υπάρχοντα δεδομένα.
Είναι ημιτελείς οι πληροφορίες, γιατί αυτά που γνωρίζεις, είναι:
τα φύλλα που κρατάς
τα φύλλα που έχουν ήδη ανοίξει στο τραπέζι
τα ποσά που έχουν μπροστά τους οι παίκτες
τα έως τώρα πονταρίσματα
το σύνολο των πονταρισμένων
Ενώ δεν γνωρίζεις:
τα φύλλα που μένουν να ανοίξουν
τα φύλλα των αντιπάλων σου
τα μελλοντικά πονταρίσματα των αντιπάλων σου
Για αυτά που δεν γνωρίζεις, πρέπει να κάνεις συνεχώς εκτιμήσεις (εκτός από τα φύλλα που μένουν να ανοίξουν, αφού δεν υπάρχει κάτι να εκτιμήσεις γι αυτά). Οι εκτιμήσεις σου γίνονται με βάση τις πληροφορίες που έχεις διαθέσιμες και σχεδιάζεις την παρτίδα με βάση αυτές. Όσο πιο σωστές οι εκτιμήσεις, τόσο πιο σωστές θα είναι και οι τελικές αποφάσεις σου.
Για να κάνεις σωστές εκτιμήσεις, πρέπει να αναζητάς συνεχώς νέα στοιχεία, νέες πληροφορίες, νέους και καλύτερους τρόπους αντιμετώπισης καταστάσεων. Κι αυτό θέλει δουλειά, δεν είναι και πολύ διασκεδαστικό.
4. Το πόκερ μπορεί να παιχτεί επαγγελματικά. Ας πούμε ότι παίζεις κορώνα-γράμματα και ποντάρεις 1 ευρώ να έρθει γράμματα. Η πιθανότητα να έρθει γράμματα, είναι ακριβώς ίδια με την πιθανότητα να έρθει κορώνα και άρα λέμε ότι πρόκειται για παιχνίδι μηδενικής ενδεχόμενης αξίας. Η πιθανότητα να έρθει κορώνα, προς την πιθανότητα να έρθει γράμματα, είναι 1 προς 1, ή αλλιώς, η πιθανότητα να έρθει γράμματα είναι 50%.
Αν όμως εσύ ποντάρεις 1 ευρώ, αλλά όταν κερδίζεις παίρνεις καθαρό κέρδος, 1,10 ευρώ, τότε αυτό δεν είναι τζόγος, αλλά επάγγελμα. Είναι λογικό, κάποιοι παίκτες να παίρνουν πιο συχνά σωστές αποφάσεις σε σχέση με τους αντιπάλους τους και άρα να παίζουν με μαθηματικό πλεονέκτημα. Αυτοί οι παίκτες είναι σαν να παίζουν κορώνα-γράμματα, όπου όποτε χάνουν πληρώνουν 1 ευρώ, αλλά όποτε κερδίζουν, παίρνουν 1,10 ευρώ. Φυσικά και είναι πιθανό να έρθει 10 φορές η πλευρά που χάνουν, αλλά όσο περισσότερο παίζουν, τόσο πιο πολύ θα επιβεβαιώνεται το μαθηματικό τους πλεονέκτημα (Νόμος των Μεγάλων Αριθμών).
5. Το κέρδος στο πόκερ, βγαίνει από τα λάθη των αντιπάλων σου. Ακόμα και ο καλύτερος παίκτης πόκερ του κόσμου κάνει λάθη. Κάνει όμως λιγότερα ή μικρότερα λάθη από τους υπόλοιπους. Μην περιμένεις ότι δεν θα κάνεις λάθη και μην κοιτάς κανέναν παίκτη, σαν να έχει το αλάθητο του Πάπα. Πρέπει να μάθεις να αγαπάς τα λάθη σου, να τα αναζητάς και να χαίρεσαι όταν τα βρίσκεις γιατί μόνο έτσι θα έχεις την ευκαιρία βελτιώσεις το παιχνίδι σου, διορθώνοντάς τα.
sarotiko.blogspot.com
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου