Κυριακή 22 Ιανουαρίου 2012
«Πύλη» εισόδου ναρκωτικών η Τουρκία στην ΕΕ
Η Τουρκία θεωρείται από τα Ηνωμένα Έθνη – λόγω της γεωγραφικής της θέσης - το κέντρο μέσω του οποίου διοχετεύεται στην Ευρώπη η μεγαλύτερη ποσότητα ηρωίνης ( το 80% σύμφωνα με εκτιμήσεις) που παράγεται από την Αφγανική παπαρούνα.
Τα Ηνωμένα Έθνη αποκαλούν αυτό το δρόμο ως «Βαλκανικό διάδρομο».
«Ο βαλκανικός διάδρομος εξακολουθεί να είναι ο σημαντικότερος διάδρομος διακίνησης ηρωίνης προς τις ευρωπαϊκές χώρες», δήλωσε στους SΕTimes ο Χαμίντ Γκόντσε, πρόεδρος του Διεθνούς Συμβουλίου Ελέγχου Ναρκωτικών.
Από την Τουρκία ξεκινούν τρεις σημαντικές διαδρομές . Ο Βόρειος Βαλκανικός διάδρομος, ο Νότιος βαλκανικός διάδρομος και ο διάδρομος της ανατολικής Μεσογείου.
Πώς λειτουργεί το κύκλωμα
Το ερώτημα είναι, πως είναι στημένο όλο αυτό το κύκλωμα το οποίο αποφέρει κέρδη δισεκατομμυρίων δολαρίων; Τα διεθνή κυκλώματα - το πρώτο λόγο στις χώρες του Αφγανιστάν και του Πακιστάν τον έχουν οι Τούρκοι βαρόνοι των ναρκωτικών -εξ αιτίας της θρησκείας -πηγαίνουν και κλείνουν την παραγωγή σε καλές τιμές .
Στη συνέχεια ένα μεγάλο κομμάτι της παραγωγής μεταφέρεται από μετανάστες.
Με ποιο τρόπο ;
Πολλοί λαθρομετανάστες που μπαίνουν στη Τουρκία κουβαλούν επάνω τους μεγάλη ποσότητα ηρωίνης προκειμένου να την παραδώσουν στους λαθρέμπορους, οι οποίοι και θα την μεταφέρουν είτε στα περάσματα του Έβρου είτε σε κάποιο ελληνικό νησί.
Δηλαδή με την ποσότητα αυτή εξασφαλίζουν την παραμονή τους στην Τουρκία, όπου φιλοξενούνται σε κάποια ειδικά “ ξενοδοχεία”. Με αυτό το τρόπο οι Τούρκοι λαθρέμποροι καταφέρουν να κάνουν την λεγόμενη ισλαμική διείσδυση στις χώρες του δυτικού κόσμου και να πλουτίσουν οι ίδιοι και οι προστάτες τους.
Ο ρόλος των μυστικών υπηρεσιών
Βέβαια όλες αυτές οι κινήσεις είναι γνωστές- γιατί μεταφέρονται χιλιάδες λαθρομετανάστες - και καλύπτονται από τις πανίσχυρες μυστικές υπηρεσίες της Τουρκίας ( ΜΙΤ).
Πρέπει να υπογραμμίσουμε ότι το εμπόριο ναρκωτικών στο τριεθνές Τουρκία – Ιράκ - Ιράν διευκολύνεται απίστευτα αφού μπορεί να περάσει όποιος θέλει, καθώς αυτά τα τρία κράτη δεν έχουν θεσπίσει καθεστώς θεώρησης διαβατηρίων και οι έλεγχοι κατά μήκος των συνόρων είναι ανύπαρκτοι.
Γιατί αυτά τα κράτη έχουν υπογράψει καθεστώς μη θεώρησης διαβατηρίων ;
Τα συγκεκριμένα κράτη επειδή έχουν τεράστια οικονομικά οφέλη από την διακίνηση των ναρκωτικών και ιδιαίτερα της ηρωίνης και δεν τους ενδιαφέρει να Θεσπίσουν τέτοιους νόμους γιατί θα χάσουν τα κέρδη τους. Φυσικά μια από μια από τις χώρες που δεν έχει υπογράψει είναι η Τουρκία .
Από την άλλη μεριά επειδή η διεθνής κατακραυγή εναντίον των Τούρκων είναι μεγάλη, ο Τούρκος Μπεχσάτ Έκισι, προϊστάμενος της διεύθυνσης καταπολέμησης λαθρεμπορίου και οργανωμένου εγκλήματος της Τουρκικής Αστυνομίας, δήλωσε στους SETimes ότι δρομολόγησαν συνολικά 140 επιχειρήσεις μεγάλης κλίμακας και διεθνούς εμβέλειας κατά τα τελευταία πέντε έτη, οι οποίες "έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην εξάρθρωση διεθνών κυκλωμάτων ναρκωτικών".
Δηλαδή μέσα πέντε χρόνια έγινα 140 επιχειρήσεις. Πράγματι πολύ μεγάλος αριθμός . Αλήθεια ποιους κοροϊδεύουν; Για το 2011 που ξέσπασαν τα προβλήματα με την αραβική άνοιξη και τη Συρία οι Τούρκοι δεν δίνουν στοιχεία.
Απλά οι επιχειρήσεις είναι ελάχιστες.
Οι Τούρκοι βαρόνοι των ναρκωτικών συνεργάζονται με διάφορες εθνοτικές ομάδες, για παράδειγμα Αλβανούς , οι οποίοι διακινούν την ηρωίνη στα Βαλκάνια και την Ε.Ε.
Την Ιταλική “ Ντραγκέτα” που δραστηριοποιείται στη περιοχή του Μαυροβουνίου όπως επίσης με Ρώσους , Βοσνίους και Σέρβους.
Ο Χαϊρουντίν Σομούν, πρώην πρέσβης της Βοσνίας & Ερζεγοβίνης (Β-Ε) στην Τουρκία, τονίζει ότι είναι ευκολότερο για τους έμπορους ναρκωτικών να δραστηριοποιούνται σε χώρες οι οποίες παρουσιάζουν πολιτική αστάθεια, όπως το Κοσσυφοπέδιο ή σε χώρες, όπως η Βουλγαρία και η Ρουμανία, οι οποίες δεν έχουν να δείξουν καλές επιδόσεις στην καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος.
Οι ειδικοί του ΟΗΕ κρούουν τον Κώδωνα του κινδύνου και καλούν τις κυβερνήσει να συνεργασθούν διεθνώς προκειμένου να καταπολεμηθεί αυτή η μάστιγα.
newsbomb.gr
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου