Ετικέτες

Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2012

Ο Αριστείδης Αλαφούζος, ο ήπιος Θέμης και ο Γιάννης


Μπορεί να διανύει την ένατη δεκαετία της ζωής του, αλλά ο κ. Αριστείδης Αλαφούζος εξακολουθεί να ελέγχει απόλυτα την οικονομική και επιχειρηματική αυτοκρατορία που οικοδόμησε.



Με έξι ναυτιλιακές εταιρείες, που αριθμούν ένα μεγάλο εμπορικό στόλο, με την κατασκευαστική εταιρεία «ΕΡΓΑΣ», τον «Σκάι», την «Καθημερινή», τον «Μελωδία», τον "RED 96,3" και συμμετοχές σε άλλες επικερδείς επιχειρήσεις, η οικογένεια Αλαφούζου είναι από τις πιο ισχυρές της χώρας.

Οι διάδοχοι

Διάδοχοι του κ. Αριστείδη Αλαφούζου οι δύο γιοί του, οι κύριοι Γιάννης και Θεμιστοκλής Αλαφούζος. Ο πατέρας τους συνεχίζει να έχει τον πρώτο και κυρίαρχο ρόλο αλλά έχει εκχωρήσει αρκετή ελευθερία κινήσεων στους διαδόχους τους.

Ο Θέμης Αλαφούζος, κρατά χαμηλό προφίλ ασχολούμενος κυρίως με τις ναυτιλιακές επιχειρήσεις και την «Καθημερινή». Αντίθετα ο Γιάννης Αλαφούζος έχει χτίσει μία διαφορετική εικόνα σε σχέση με τα στερεότυπα που υπάρχουν για τους ισχυρούς επιχειρηματίες των ΜΜΕ.

Δεν φοβάται την έκθεση στη δημόσια σφαίρα, αντίθετα την επιδιώκει και έχει καταφέρει να οικοδομήσει ένα αντισυμβατικό προφίλ. Ανεβάζει προσωπικά σχόλια και συμμετέχει σε διαλόγους στο twitter ενώ δεν διστάζει να βγαίνει στο ραδιοφωνικό ή στον τηλεοπτικό «Σκάι» και να παρεμβαίνει για θέματα της επικαιρότητας έχοντας και οικολογικές ευαισθησίες.

Η πρωτιά

Η ιστορία θα καταγράψει ότι ο κ. Αριστείδης Αλαφούζος είναι ο πρώτος Έλληνας εφοπλιστής που επεξέτεινε την επιχειρηματική του δραστηριότητα στο χώρο των ΜΜΕ.

Η κατάρρευση του εκδοτικού οργανισμού «Γραμμή» και η σύλληψη του κ. Γιώργου Κοσκωτά άφησε κυριολεκτικά στον αέρα τρία επιχειρηματικά «φιλέτα»: τον Ολυμπιακό, την «Καθημερινή» και το «Σκάι». Ο κ. Αριστείδης Αλαφούζος προσπέρασε το πρώτο και προχώρησε στην αγορά των άλλων δύο έχοντας και την ενθάρρυνση αν όχι παρότρυνση του τότε αρχηγού της Ν.Δ. κ. Κωνσταντίνου Μητσοτάκη που ήθελε να ελέγξει ένας φιλικός προς το ίδιο (εκείνη την εποχή) επιχειρηματίας την «Καθημερινή» που παραδοσιακά ήταν η πιο έγκυρη φωνή της συντηρητικής παράταξης.

Οι σχέσεις Αλαφούζου – Μητσοτάκη ήταν πράγματι φιλικές εκείνη την εποχή και αποδεικνύεται από τη στήριξη που παρείχαν στη ΝΔ η «Καθημερινή» και ο «Σκάι». Οι καλές σχέσεις έδειχναν να συνεχίζονται μετά την ανάληψη της πρωθυπουργίας από τον Κ. Μητσοτάκη τον Απρίλιο του 1990.

Κακαουνάκης και Τράγκας

Το φθινόπωρο όμως του 1991 το σκηνικό άλλαξε και με αιχμή του δόρατος τον ραδιοφωνικό σταθμό «Σκάι» (και πρώτα βιολιά..... τον μακαρίτη Νίκο Κακαουνάκη και τον κ. Γιώργο Τράγκα) ξεκίνησε ένας ανελέητος πόλεμος ανάμεσα στους δύο άντρες που πήρε διαστάσεις και εναντίον της κυβέρνησης της ΝΔ.

Υπήρξε σφοδρή ανταλλαγή πυρών με πρωτοφανείς καταγγελίες ανάμεσα στις δύο πλευρές. Ο κ. Αριστείδης Αλαφούζος κατηγορήθηκε για λαθρεμπόριο καυσίμων και η κυβέρνηση προσπάθησε να προκαλέσει προβλήματα με τη συχνότητα αλλά και την άδεια λειτουργίας του ραδιοφωνικού σταθμού «Σκάι».

Ο Α. Αλαφούζος δεν έμεινε με σταυρωμένα χέρια. Αντεπετέθη με μία σοβαρή καταγγελία σύμφωνα με την οποία ο κ. Μητσοτάκης είχε ζητήσει και είχε λάβει από τον ίδιο 1 εκατ. δολάρια, ως οικονομική ενίσχυση του κόμματος. Ο κ. Αλαφούζος παρουσίασε τα κουπόνια και ανέδειξε το γεγονός ότι τα χρήματα αυτά δεν πήγαν ποτέ στα ταμεία της Ν.Δ. Παράλληλα ο «Σκάι» χτυπούσε ανηλεώς την κυβέρνηση Μητσοτάκη, προσεγγίζοντας για πρώτη φορά τον Α. Παπανδρέου και το ΠΑΣΟΚ.

Πτώση Μητσοτάκη

Η πτώση της κυβέρνησης της Ν.Δ. αποδόθηκε από τον κ. Μητσοτάκη σε επιχειρηματικά συμφέροντα μέσα στα οποία φρόντισε να υπάρχει και μία «φωτογραφία» του κ. Αλαφούζου.

Η πρώτη αποτυχημένη προσπάθεια δημιουργίας τηλεοπτικού σταθμού δεν πτόησε την οικογένεια Αλαφούζου αφού η ισχυρή βάση ρευστότητας που προερχόταν από τη ναυτιλιακή επιχειρηματική δραστηριότητα, της επέτρεψε να ξαναπροσπαθήσει.

Έτσι δημιουργήθηκε ο «Σκάι» με τη φιλοδοξία να αποτελέσει ένα εναλλακτικό τηλεοπτικό κανάλι με χαμηλό προϋπολογισμό, οικολογικό προφίλ και έγκυρη ενημέρωση. Το νέο στοιχείο ήταν η απόλυτη ευθυγράμμιση του τηλεοπτικού σταθμού με τη ναυαρχίδα του συγκροτήματος, την «Καθημερινή» κάτι που συνέβαινε κατά το παρελθόν.

Το σημερινό στίγμα

Σήμερα, διευθυντής της «Καθημερινής» είναι ο κ. Αλέξης Παπαχελάς που αποτελεί και τον βασικό πολιτικό σχολιαστή του «Σκάι» ενώ οι συντάκτες της εφημερίδας και οι αρθρογράφοι συμμετέχουν και στο ειδησεογραφικό κομμάτι του τηλεοπτικού σταθμού.

Τόσο ο «Σκάι», όσο και η «Καθημερινή» φαίνεται να έχουν περάσει ήδη στην επόμενη μέρα, χτυπώντας στοχευμένα τις αδυναμίες του πολιτικού συστήματος. Δεν θεωρούν ως λάθος το Μνημόνιο αλλά το ότι δεν εφαρμόστηκαν τα μέτρα που προέβλεπε το Μνημόνιο.

Στρέφονται εναντίον των συνδικαλιστών και των συντεχνιών, καταφέρονται κατά του λαϊκισμού της Αριστεράς και προσφέρουν βήμα στον κ. Γιώργο Καρατζαφέρη, τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ. Αυτό όμως δεν εμπόδισε τα ΜΜΕ του ομίλου Αλαφούζου να υπερασπιστούν σκληρά τον ηγούμενο Εφραίμ και να ασκήσουν έντονη κριτική στη Δικαιοσύνη για την προφυλάκισή του.

Το ίδιο συμβαίνει και με τον πρώην πρωθυπουργό κ. Κωνσταντίνο Μητσοτάκη (σ.σ. ο οποίος φέρεται να συνομιλεί συχνά με τον κ. Παπαχελά) και την κ. Ντόρα Μπακογιάννη. Πατέρας και θυγατέρα εμφανίζονται πολύ συχνά στην τηλεόραση και αντιμετωπίζονται ευνοϊκά από την «Καθημερινή».

«Αδιανόητα πράγματα, σε σχέση με 20 χρόνια πριν» θα έλεγε κανείς.

Άσκηση πολιτικής

Το συγκρότημα Αλαφούζου «παίζει» και πιέζει προς την κατεύθυνση της ανασύνθεσης του πολιτικού σκηνικού και ευνοεί το σχηματισμό ενός μεγάλου συνασπισμού από πολιτικούς των δύο μεγάλων αστικών κομμάτων του κ. Γιώργου Καρατζαφέρη και ενός τμήματος της «υπεύθυνης Αριστεράς».

Η αντιμνημονιακή πολιτική και ρητορική που ακολουθεί ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Αντώνης Σαμαράς αντιμετωπίστηκε αρνητικά από τα ΜΜΕ της οικογένειας Αλαφούζου και υπήρξε περίοδος τεταμένων σχέσεων του συγκροτήματος με τη Συγγρού.

Σήμερα υπάρχουν ψήγματα αναγνώρισης της υπεύθυνης στάσης του κ. Σαμαρά που συναίνεσε στην ανάληψη της πρωθυπουργίας από τον κ. Λουκά Παπαδήμο και η κριτική έχει περιοριστεί στα στελέχη της λεγόμενης λαϊκής δεξιάς που κατηγορούνται ότι θέλουν να σύρουν τη Νέα Δημοκρατία σε ακραίες θέσεις.

Κόντρες με Κόκκαλη - Κουρή

Η οικογένεια Αλαφούζου δεν έχει συγκρουστεί μόνο με τον κ. Μητσοτάκη. Ακόμα πιο σκληρή ήταν η κόντρα της με τον επιχειρηματία κ. Σωκράτη Κόκκαλη αφού η «Καθημερινή» πρωτοστάτησε με δημοσιεύματα εναντίον του και οδήγησε αυτές τις υποθέσεις στο πεδίο της δικαστικής έρευνας.

Κόντρα υπήρξε και με τον εκδότη της «Αυριανής» κ. Γιώργο Κουρή με τον οποίο ο Γιάννης Αλαφούζος αποφάσισε να λύσει τις διαφορές τους στα δικαστήρια .

Η κόντρα αυτή συνεχίζεται και πολλοί συνδέουν τη φιλική σχέση που διατηρούν ο κ. Γιώργος Κούρης με τον κ. Σταύρο Ψυχάρη αλλά και τη διαχρονική σχέση του τελευταίου με τον κ. Σωκράτη Κόκκαλη.

Γ. Μπόμπολας και πολιτικοί

Ανταγωνιστικές είναι οι σχέσεις της οικογένειας Αλαφούζου με τον όμιλο «Πήγασος» του κ. Γιώργου Μπόμπολα και συχνά – πυκνά βρέθηκαν στο στόχαστρο της «Καθημερινής» και του «Σκάι» υπουργοί όπως οι κ.κ. Γιώργος Σουφλιάς, Βάσω Παπανδρέου και Δημήτρης Ρέππας.

Κοινό χαρακτηριστικό και των τριών το γεγονός ότι διετέλεσαν υπουργοί ΠΕΧΩΔΕ.

Αντίθετα εξαιρετική αντιμετώπιση απολαμβάνουν οι κ.κ. Στέφανος Μάνος, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, Ντόρα Μπακογιάννη και Γιώργος Φλωρίδης.

Η εμμονή του Γιάννη Αλαφούζου να δημιουργήσει ένα εναλλακτικό τηλεοπτικό κανάλι με τον «Σκάι» επεκτείνεται και στην ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών επιχειρηματικής δραστηριότητας του Ομίλου.

Φημολογείται ότι υπάρχει έντονο ενδιαφέρον για την άδεια που θα δοθεί με την απελευθέρωση του στοιχήματος ενώ δεν αφήνουν αδιάφορο τον Όμιλο και οι ευκαιρίες που θα παρουσιαστούν στον τομέα της Ενέργειας.


newsbomb.gr
Blog Widget by LinkWithin

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου