Ετικέτες

Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2012

Βραβευμένοι, πανίσχυροι μαγνήτες


Τρεις αμερικανοί ερευνητές που ανέπτυξαν μια αντικαρκινική θεραπεία και ένας Ιάπωνας εφευρέτης μαγνητικού υλικού το οποίο επιτρέπει τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης πολλών προϊόντων τιμήθηκαν με το Βραβείο της Ιαπωνίας 2012, τη μεγαλύτερη τιμητική διάκριση στον επιστημονικό χώρο.



Οι καθηγητές Τζάνετ Ρόουλι (86 ετών), Μπράιαν Ντράκερ (56 ετών) και Νίκολας Λίντον (54 ετών) βραβεύτηκαν από κοινού στην κατηγορία των ιατρικών τεχνικών για την ανάπτυξη του Imatinib, ενός αντικαρκινικού φαρμάκου που χορηγείται κυρίως για τη θεραπεία ορισμένων μορφών λευχαιμίας και για γαστρεντερικούς ή δερματικούς όγκους (όπως το υποτροπιάζων δερματοϊνωσάρκωμα, νόσος των Darier-Ferrand).

Σήμερα ασθενείς που είχαν προσδόκιμο ζωής 3 έως 5 χρόνια μπορούν να ζουν 30 χρόνια χάρη στη θεραπεία αυτή", εξήγησε ο γιατρός Ντράκερ που ήταν παρών στη συνέντευξη Τύπου για την ανακοίνωση των βραβείων.

Επίσης η επιτροπή βράβευσε τον Ιάπωνα εφευρέτη Μασάτο Σαγκάβα, 68 ετών στην κατηγορία του περιβάλλοντος, της ενέργειας και των υποδομών για την τελειοποίηση ενός μαγνητικού υλικού και τη βιομηχανοποίησή του.

Οι μαγνήτες NdFeB τους οποίους εφηύρε ο Σαγκάβα θεωρούνται οι πιο ισχυροί διαρκείς μαγνήτες που προσφέρουν σπάνιες ιδιότητες.

Χρησιμοποιούνται κυρίως σε κινητήρες και μικροκινητήρες και εντάσσονται σε μεγάλη ποικιλία προϊόντων, όπως τα υβριδικά και ηλεκτρικά αυτοκίνητα, τα κινητά τηλέφωνα, ιατρικά συστήματα μαγνητικής τομογραφίας, κλιματιστικά, σκληροί δίσκοι και άλλες ηλεκτρονικές συσκευές και ηλεκτρικές οικιακές συσκευές στις οποίες δίνουν καλύτερη ενεργειακή απόδοση.

Η επιτροπή του Βραβείου της Ιαπωνίας πραγματοποιεί κάθε χρόνια μια αυστηρή επιλογή σε δύο μεγάλους επιστημονικούς προκαθορισμένους τομείς, εξετάζοντας τη σημασία όχι μόνο μιας ανακάλυψης σε θέματα γνώσεων αλλά και τη συμβολή της στην κοινωνία, η οποία έχει ήδη διαπιστωθεί ή επισημανθεί.

Πέρυσι οι βραβευθέντες ήταν οι Αμερικανοί Ντένις Ρίτσι και Κεν Τόμσον, οι οποίοι ανέπτυξαν το λειτουργικό σύστημα Unix στην πληροφορική, καθώς και οι ιάπωνες ερευνητές Τανταμίτσου Κισιμότο και Τόσιο Χιράνο οι οποίοι συνέβαλαν στη θεραπεία της ρευματοειδούς πολυαρθρίτιδας.

Τα βραβεία συνοδεύονται από χρηματικό έπαθλο 50 εκατομμυρίων γεν (500.000 ευρώ) ανά κατηγορία. Η ανακήρυξη των βραβευθέντων γίνεται κάθε χρόνο τον Ιανουάριο και η απονομή των βραβείων πραγματοποιείται σε μεγαλειώδη τελετή στο Τόκιο, τον Απρίλιο, παρουσία του αυτοκρατορικού ζεύγους.


real.gr
Blog Widget by LinkWithin

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου