Κυριακή 26 Φεβρουαρίου 2012
Βλαβερές συνήθειες του σύνχρονου Έλληνα
Στη σύγχρονη κοινωνία ο μέσος άνδρας έχει συνηθίσει να αγνοεί την κατάσταση της υγείας του και τυχόν προβλήματα που προκύπτουν σε αυτή. Η άγνοια αυτή συνεχίζεται μέχρι να του το επισημάνει κάποιος ότι έχει πρόβλημα και ότι πρέπει να το ελέγξει. Αυτή η καθυστέρηση όμως από τη στιγμή που εμφανίζεται το πρόβλημα μέχρι τον έλεγχο και τη θεραπεία παίζει σημαντικό ρόλο. Ένα πρόβλημα υγείας που έχει εντοπιστεί σε αρχικό στάδιο είναι πολύ πιο εύκολα θεραπεύσιμο σχεδόν σε κάθε περίπτωση.
Ένα από τα σημαντικότερα πράγματα που παίζουν ρόλο στη γενική κατάσταση της υγείας ενός άνδρα είναι ο τρόπος ζωής που ακολουθεί. Ειδικότερα στην Ελλάδα κάθε άνδρας από μικρή ηλικία είναι εκτεθειμένος σε πολλούς κινδύνους για την υγεία του. Ένας από τους κυριότερους είναι το κάπνισμα που αποτελεί πολύ διαδεδομένη συνήθεια στο μεγαλύτερο ποσοστό των ανδρών. Οι επιπτώσεις του καπνίσματος εμφανίζονται αρκετά αργότερα από τον εθισμό του οργανισμού του καπνιστή στη νικοτίνη. Παρόμοια απειλή αποτελεί και η μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ η οποία οδηγεί σε εθισμό και διάφορα προβλήματα υγείας. Ο αλκοόλικος στις περισσότερες περιπτώσεις αρνείται την κατάστασή του κάνοντας ακόμα πιο δύσκολη τη θεραπεία του.
Το αλκοόλ και το κάπνισμα θεωρούνται από τον περισσότερο κόσμο ως μέσο κοινωνικοποίησης και διασκέδασης. Οι επιπτώσεις όμως από τη συχνή χρήση τους από κάποιον ελλιπώς ενημερωμένο ή και εθισμένο είναι η δραστική μείωση της ποιότητας ζωής του.
Για την καταπολέμηση μίας βλαβερής συνήθειας απαιτείται αρχικά θέληση για την αρχική απόφαση διακοπής η μείωσης της.Έπειτα απαιτείται υπομονή και επιμονή ώστε να διατηρηθεί η απόφαση μέχρις ότου ο οργανισμός να εκκαθαριστεί από τις βλαβερες ουσίες. Υπολογίζεται από στατιστικές ότι 1,2 δισεκατομμύρια άνθρωποι είναι καπνιστές παγκοσμίως στην πλειοψηφία τους άνδρες. Το έτος 2011 5.5 εκατομμύρια από αυτούς πέθαναν λογώ προβλημάτων που συνδέονται άμεσα με το κάπνισμα. Το αλκοόλ είναι υπεύθυνο για 2,5 εκατομμύρια θανάτους το 2011 και επίσης για το 10% των θανάτων ατόμων νεαρής ηλικίας μεταξύ 15 και 29 ετών.
pentapostagma.gr
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου