Ετικέτες

Παρασκευή 3 Αυγούστου 2012

Απογοήτευσε τις αγορές ο Ντράγκι


Άφησε αμετάβλητα τα επιτόκια του ευρώ, κόντρα στις προσδοκίες αρκετών αναλυτών και – όπως δείχνει η πρώτη αντίδρασή τους – κόντρα και στα «πονταρίσματα» των αγορών, ενώ απέφυγε να ξεκαθαρίσει και τον «οδικό χάρτη» των περαιτέρω ενεργειών του, καθώς τόνισε πως έχει σχέδιο για την πραγματοποίηση απευθείας αγοράς ομολόγων, προκειμένου να σταθεροποιηθεί το κόστος δανεισμού ορισμένων αδύναμων χωρών, αλλά θα το παρουσιάσει εντός των … επόμενων εβδομάδων.



Ο λόγος για τις αποφάσεις και τις δηλώσεις του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι.

Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος της ΕΚΤ, μετά την κρίσιμη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της τράπεζας, εξέφρασε την πεποίθησή του πως το ευρώ είναι «μη αναστρέψιμο», ενώ ανακοίνωσε πως η ΕΚΤ θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη διάσωση του κοινού νομίσματος, τα οποία όμως αρνήθηκε να προσδιορίσει άμεσα.

«Ο EFSF και ο ESM είναι απαραίτητα αλλά όχι αρκετά εργαλεία» υπογράμμισε ο κύριος Ντράγκι. Ο πρόεδρος της ΕΚΤ δήλωσε πως δεν πρόκειται να δοθεί τραπεζική άδεια στο ESM πράγμα που θα επέτρεπε στον μηχανισμό άμεση και απεριόριστη χρηματοδότηση από την ΕΚΤ, λέγοντας παρά ταύτα πως η παρέμβαση της ΕΚΤ στην αγορά ομολόγων «μπορεί να είναι απεριόριστη», καταργώντας στην πράξη την πολιτική που ακολουθούσε ο προκάτοχός του Ζαν- Κλοντ Τρισέ.

«Το διοικητικό συμβούλιο, στο πλαίσιο του καθήκοντός του να διατηρήσει τη σταθερότητα των τιμών μεσοπρόθεσμα και διατηρώντας την ανεξαρτησία του στον καθορισμό της νομισματικής πολιτικής, ίσως αναλάβει απευθείας πράξεις ανοικτής αγοράς», δήλωσε ο κ. Ντράγκι.

Τόνισε, εξάλλου, ότι το διοικητικό συμβούλιο θα εξετάσει τη λήψη περαιτέρω μη συμβατικών μέτρων.

Αναφορικά με τον πληθωρισμό, εκτίμησε ότι θα υποχωρήσει κάτω από τον επίσημο στόχο του 2% το 2013.

Οι δηλώσεις του Προέδρου της ΕΚΤ προαναγγέλλουν ουσιαστικά την παρέμβαση της Κεντρικής Τράπεζας στη δευτερογενή αγορά ομολόγων, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο περαιτέρω παρέμβασης αν τα πράγματα στην ευρωζώνη χειροτερέψουν. Ο κ. Ντράγκι ανέφερε πως σε αυτό το ζήτημα υπήρξε σφοδρή αντίδραση από την Bundesbank, αλλά πως η στήριξη του ευρώ είναι μια «ομόφωνη απόφαση».

Για το ζήτημα της αγοράς ομολόγων από την Ελλάδα ο κύριος Ντράγκι δήλωσε πως η ΕΚΤ περιμένει την αξιολόγηση της τρόικας, ενώ έκανε λόγο και για το καθεστώς “seniority” (προτίμησης), σαφής αναφορά στην έως τώρα άρνηση της ΕΚΤ να δεχθεί «κούρεμα» των ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου που κατέχει.

Ο κ. Ντράγκι ανέφερε επίσης πως προς το παρόν καμία χώρα της ευρωζώνης δεν έχει ζητήσει την ανάληψη δράσης του EFSF.

Ο κ. Ντράγκι ανέφερε ακόμα πως η όποια παρέμβαση της ΕΚΤ δεν αρκεί αν δεν ενεργήσουν παράλληλα και ο ίδιες οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης. «Το μήνυμα που δίνουμε είναι πως είναι ανόητο να ποντάρει κανείς κατά του ευρώ και της επιστροφής σε κάποιο εθνικό νόμισα. Το ευρώ είναι μη αναστρέψιμο».

Η εξέλιξη αυτή αποτυπώνεται εξόχως αρνητικά στις αγορές, που περίμεναν αν όχι μια άμεση «κίνηση» από την ΕΚΤ, τουλάχιστον ένα χρονοδιάγραμμα ενεργειών για την θωράκιση των ασθενέστερων ευρωπαϊκών οικονομιών και του ευρώ.
Η παραδοχή του κυρίου Ντράγκι πως η ΕΚΤ δεν μπορεί να υποκαταστήσει τις κυβερνήσεις και η έκκλησή του ότι πρέπει να ενεργοποιηθεί άμεσα ο EFSF, εκλήφθησαν από τους επενδυτές ως … επίφοβα σημάδια. Αποτέλεσμα; Στο Λονδίνο ο FTSE 100 γύρισε πτωτικός κατά 0,7%, ενώ αυξήθηκαν κατακόρυφα οι απώλειες για τον DAX στη Φρανκφούρτη (-1,72%), τον CAC 40 στο Παρίσι (-1,84%), καταρρέει το Μιλάνο με τον FTSE MIB στο –3,23% και κυρίως η Μαδρίτη, με τον IBEX 35 στο –4,32%. (δείτε εδώ).

Ο Ντράγκι απέτυχε να … «αναστηλώσει» και την εμπιστοσύνη των επενδυτών στην άλλη όχθη του Ατλαντικού, με τον Dow να κινείται στο –0,87% και ανάλογη πτώση για Nasdaq και S&P.

Την ίδια ώρα το ευρώ πέρασε ενδοσυνεδριακά και κάτω από το 1,22, ενώ σημαντική είναι η πτώση για το χρυσό, στα 1.596 δολάρια η ουγκιά, αλλά και για το πετρέλαιο που υποχωρεί κατά περισσότερο από μιάμιση μονάδα, στα 87,4 δολάρια το βαρέλι.


Στο Found.gr μπορείτε να βλέπετε καθημερινά μαζεμένες όλες τις
προσφορές όλων των site προσφορών. Με ένα κλικ τις έχετε μπροστά σας!
protothema.gr
Blog Widget by LinkWithin

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου