Το τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας απαιτεί παραδοσιακές γεύσεις και θαλασσινές νοστιμιές.
Δείτε τέσσερις συν μία νηστίσιμες συνταγές που θα κάνουν την οικογένεια και τους καλεσμένους σας να γλύφουν -κυριολεκτικά- τα δάχτυλά τους.
Γαριδομακαρονάδα
Τι θα χρειαστείτε (για 4 άτομα):
½ κιλό γαρίδες
500γρ. μακαρόνια σπαγγέτι
3 ώριμες ντομάτες
μισή κουταλιά της σούπας πελτέ και 2 κουταλιές της σούπας κέτσαπ
2 μέτρια κρεμμύδια ξερά
1 σκελίδα σκόρδο
1/4 πράσινη και 1/4 κόκκινη πιπεριά
αλάτι, πιπέρι, τσίλι, μαιντανός, λάδι
1 λεμόνι
1 ποτηράκι ούζο
Τι θα κάνετε:
Βάζετε τα μακαρόνια σε καλά αλατισμένο και βρασμένο νερό και τα μαγειρεύετε για 10λεπτά.
Βράζετε τις γαρίδες σε μία κατσαρόλα που έχετε βάλει νερό και ένα λεμόνι κομμένο σε φέτες για 5 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν.
Ξεπλένετε τις γαρίδες και αφαιρείτε το κέλυφός τους χωρίς να βγάλετε το κεφάλι.
Σε μία κατσαρόλα τσιγαρίζετε για λίγο το σκόρδο με τα κρεμμύδια και τις πιπεριές, όλα ψιλοκομμένα και προσθέτετε τις γαρίδες.
Έπειτα προσθέτετε το ούζο και αφήνετε για 3 λεπτά να πάρουν τα υλικά το άρωμά του και στο τέλος προσθέτετε τις ντομάτες που έχετε στύψει, την κέτσαπ και τον πολτό.
Ανακατεύετε καλά, βάζετε και το αλατοπίπερο και το τσίλι και αφήνετε να δέσει η σάλτσα για περίπου 10 λεπτά.
Σερβίρετε τα μακαρόνια και τη σάλτσα με τις γαρίδες και προσθέτετε από πάνω ψιλοκομμένο μαϊντανό.
Χταπόδι ψημένο στο ζουμί του
Τι θα χρειαστείτε (για 4 άτομα):
1 χταπόδι (περίπου 1 κιλό με 1.200 γραμμ.)
4 κ.σ. ελαιόλαδο
2 κ.σ. ξίδι μπαλσάμικο
1 δαφνόφυλλο
1 σκελίδα σκόρδο
1 πρέζα ρίγανη
2 μεγάλα κομμάτια αλουμινόχαρτο
Τι θα κάνετε:
Καθαρίζετε το χταπόδι και το βάζετε ολόκληρο μέσα σε ένα μπολ. Προσθέτετε το ελαιόλαδο, το μπαλσάμικο, το δαφνόφυλλο, το σκόρδο και τη ρίγανη κι ανακατεύετε καλά όλα τα υλικά μαζί.
Απλώνετε σταυρωτά στον πάγκο δύο μεγάλα κομμάτια αλουμινόχαρτο. Τοποθετείτε το χταπόδι στη μέση και το περιχύνετε με το μείγμα.
Κλείνετε το αλουμινόχαρτο σε πακέτο –όχι σφιχτά γιατί φουσκώνει με το ψήσιμο. Ψήνετε το χταποδάκι για περίπου 1 ώρα και 15΄ έως 1 ώρα και 30΄στους 180οC και το σερβίρετε.
Tips:
Δεν αλατίζετε το χταπόδι.
Για να το κόψετε πιο εύκολα και να μην γλιστράει το αφήνετε 30' στην κατάψυξη.
Το σιγανό μαγείρεμα «μελώνει» το χταπόδι.
συνέχεια παρακάτω...
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~Προσφορές~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
-> Παρακολούθησε όχι 1, ούτε 2, αλλά 37 διαφορετικά σεμινάρια με σημαντική έκπτωση, με την αγορά κουπονιού 37€
-> Μάθε να φτιάχνεις ιστοσελίδες(joomla) και e-shop(VirtueMart), μέσα από έναν κύκλο μαθημάτων, μόλις με 99€
-> Πακέτο για 4ήμερα ταξίδι στο Παρίσι, με πληρωμένα τα εισιτήρια μετ' επιστροφής και διαμονή σε ξενοδοχείο 4 αστέρων, μόνο από 325€
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
συνέχεια...
Ταραμοσαλάτα
Τι θα χρειαστείτε:
200 γραμ. ταραμά άσπρο
200 γραμ. ψωμί μπαγιάτικο χωρίς την κόρα, μουσκεμένο και καλά στυμμένο
2 φλιτζάνια λάδι
2 κρεμμύδια τριμμένα στον ψιλό τρίφτη
2 λεμόνια (το χυμό τους)
Τι θα κάνετε:
Βάζετε στο γουδί τον ταραμά και με λίγες σταγόνες λάδι τον κοπανάτε αρκετά μέχρι να γίνει αλοιφή.
Προσθέτετε λίγο-λίγο το ψωμί, το λεμόνι, το κρεμμύδι και το λάδι, ενώ συνεχίζετε να χτυπάτε ελαφρά με το γουδοχέρι μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
Βάζετε το μείγμα σε μπολ και γαρνίρετε με μαύρες ελιές.
Σημείωση: Μπορείτε να αντικαταστήσετε το ψωμί με πουρέ πατάτας. Για συνοδευτικό μπορείτε να τηγανίσετε ροδέλες κολοκυθιού ή φέτες αν είναι μικρά τα κολοκύθια, αφού πρώτα τα αλευρώσετε.
Tips:
Είναι προτιμότερο να αγοράσετε άσπρο ταραμά (γνήσιο) και όχι κόκκινο με χρωστικές, γιατί έχει πολύ πιο φίνα γεύση αβγοτάραχου, ειδικά αν το κοπανίσετε για να σπάσουν καλά τα αβγά του.
Ντολμαδάκια γιαλαντζί
Τι θα χρειαστείτε:
250 γρ. αμπελόφυλλα
1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
2 κρεμμύδια τριμμένα
250 γρ. ρύζι Καρολίνα
½ ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
½ ματσάκι άνιθο ψιλοκομμένο
λίγο δυόσμο ψιλοκομμένο
1 κούπα ελαιόλαδο
1 ¼ κούπα βραστό νερό
χυμό από 1 ½ λεμόνι
αλάτι, πιπέρι
Τι θα κάνετε:
Ανακατεύετε όλα τα υλικά της γέμισης (φρέσκα κρεμμυδάκια, κρεμμύδια, μαϊντανό, άνηθο, δυόσμο, ρύζι, αλάτι, πιπέρι, το μισό λάδι).
Απλώνετε ένα φύλλο σε πιάτο, με τις ίνες από την πάνω πλευρά και βάζετε λίγη γέμιση.
Διπλώνετε την πάνω πλευρά. Διπλώνετε τα πλαϊνά. Τυλίγετε ελαφρά. Καλύπτετε τον πάτο της κατσαρόλας με λίγα αμπελόφυλλα και τοποθετείτε τα ντολμαδάκια, το ένα δίπλα στο άλλο, σε σειρές.
Προσθέτετε το νερό, το υπόλοιπο λάδι και τον χυμό λεμονιού.
Καλύπτετε με ένα πιάτο, σκεπάζετε την κατσαρόλα με το καπάκι και σιγοβράζετε.
Σιμιγδαλένιος χαλβάς, αρωματισμένος με πορτοκάλι και τεντούρα
Τι θα χρειαστείτε:
1 ποτήρι νερού ελαιόλαδο
2 ποτήρια νερού σιμιγδάλι
(1ψιλό & 1χοντρό ή μόνο ψιλό ή μόνο χοντρό)
5 κ.σ σουσάμι
4 κ.σ κουκουναρόσπορους
νιφάδες από σοκολάτα κουβερτούρα
Για το σιρόπι:
2 ποτήρια νερό
2 ποτήρια φυσικό χυμό πορτοκάλι περασμένο από σουρωτήρι
3 ποτήρια ζάχαρη
1 σφηνάκι τεντούρα
Για το σερβίρισμα : Κανέλα σε σκόνη και άχνη ζάχαρη ή λιωμένη σοκολάτα κουβερτούρα
Τι θα κάνετε:
Αρχικά ετοιμάζετε το σιρόπι. Βράζετε όλα τα υλικά μαζί: Χυμό πορτοκαλιού, νερό, ζάχαρη για 5 λεπτά και μόλις αποσύρετε από την φωτιά προσθέτετε την τεντούρα.
Έπειτα ετοιμάζετε το μείγμα του χαλβά. Βάζετε το λάδι να ζεσταθεί, ρίχνετε μέσα το σιμιγδάλι. Προσθέτετε το κουκουνάρι και το σουσάμι και καβουρδίζουμε τα υλικά, ανακατεύοντας με μια ξύλινη κουτάλα, μέχρι να χάσει το σιμιγδάλι το αρχικό το άσπρο χρώμα.
Ρίχνετε με προσοχή το σιρόπι στο σιμιγδάλι (προσοχή γιατί πιτσιλάει πολύ!) και σκεπάστε κατευθείαν την κατσαρόλα με το καπάκι της.
Χαμηλώστε τη φωτιά και ανακατέψτε μέχρι να αρχίσει να ξεκολλά ο χαλβάς από τα πλαϊνά του σκεύους.
Κατεβάζετε την κατσαρόλα από την φωτιά, την σκεπάζετε με μια πετσέτα κουζίνας και αφήνετε το χαλβά λίγο να κρυώσει.
Μεταφέρετε τη μισή ποσότητα στη φόρμα πιέζοντας με ένα κουτάλι ώστε να μην αφήσει κανένα κενό, πασπαλίζετε με νιφάδες κουβερτούρας, προσθέτετε το υπόλοιπο μείγμα του χαλβά και πιέζετε πάλι με ένα κουτάλι. Όταν κρυώσει τον ξεφορμάρετε σε πιατέλα και σερβίρετε με λιωμένη σοκολάτα κουβερτούρα ή άχνη ζάχαρη ή κανέλα.
Σ'αρέσουν οι φθηνές αγορές; Στο iLikeDeals.gr θα βρεις τις καλύτερες προσφορές!
Πηγή: ourlife
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου