Ετικέτες

Τρίτη 5 Μαΐου 2015

Μπορεί η στυτική δυσλειτουργία να οφείλεται στο πορνό;

Σε αντίθεση με πρόσφατες δηλώσεις που ισχυρίζονται ότι το πορνό καταστρέφει τη σεξουαλική ζωή μιας ολόκληρης γενιάς, μια ομάδα ερευνητών από το πανεπιστήμιο Concordia και το UCLA υποστηρίζει ότι δεν ευθύνεται το πορνό για την εμφάνιση στυτικής δυσλειτουργίας.

Αυτό δε σημαίνει ότι οι ερευνητές δίνουν το ελεύθερο στους άνδρες να βλέπουν όσο πορνό θέλουν, αλλά τα ευρήματα τους δείχνουν ότι εάν η σεξουαλική ζωή ενός ζευγαριού υποφέρει από στυτική δυσλειτουργία τότε το πιο πιθανό είναι να μην προκαλείται από τη χρήση πορνό.


Ο σκοπός τους ήταν να απαντήσουν με επιστημονική τεκμηρίωση σε προηγούμενες δημοσιεύσεις σε κάποια περιοδικά ψυχολογίας, σύμφωνα με τις οποίες, πολλοί νέοι άνδρες εμφανίζουν στυτική δυσλειτουργία γιατί η υπερέκθεσή τους στο πορνό τους έχει απευαισθητοποιήσει. Με τη λογική αυτή η πλήρης αποχή από το πορνό θα μπορούσε να βοηθήσει στη βελτίωση της σεξουαλικής ζωής και την υποχώρηση της στυτικής δυσλειτουργίας.

Οι ερευνητές όμως τονίζουν ότι έτσι κι αλλιώς το πορνό είναι πανταχού παρόν στο σύγχρονο ψηφιακό κόσμο κι έχει βρεθεί ότι το 25% των διαδικτυακών αναζητήσεων σχετίζονται με αυτό. Παράλληλα, τα παιδιά έχουν την πρώτη τους επαφή με το διαδικτυακό πορνό κατά μέσο όρο στην ηλικία των 11.
Τα ευρήματα της νέας μελέτης όμως δείχνουν ότι η έκθεση στο πορνό όχι μόνο δεν απευαισθητοποιεί με αποτέλεσμα να δημιουργεί προβλήματα στη στυτική λειτουργία, αλλά αντιθέτως, μπορεί ακόμα και να βοηθήσει τη σεξουαλική διέγερση.

Στη μελέτη συμμετείχαν 280 εθελοντές με σκοπό τη διερεύνηση των επιπτώσεων του πορνό στη σεξουαλική διέγερση. Βρέθηκε ότι αυτοί που ανέφεραν ότι έβλεπαν περισσότερες ώρες πορνό, ανέφεραν επίσης και μεγαλύτερη σεξουαλική διέγερση στο εργαστήριο. Πιο συγκεκριμένα, τα υψηλότερα επίπεδα επιθυμίας για σεξουαλική δραστηριότητα βρέθηκε να σχετίζονται με πιο συχνή θέαση πορνό. Οι συμμετέχοντες ανέφεραν ότι παρακολουθούσαν ταινίες πορνό από καμία έως και 25 ώρες εβδομαδιαίως.

Οι συμμετέχοντες, λοιπόν, που ανέφεραν ότι έβλεπαν πορνό πιο συχνά ήταν και αυτοί που διεγέρθηκαν περισσότερο όταν παρακολούθησαν πορνό στο εργαστήριο. Πρόκειται για ένα σημαντικό εύρημα που έρχεται σαφώς σε αντίθεση με τον ισχυρισμό των κλινικών ότι το πορνό απευαισθητοποιεί τους άνδρες.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Μη χάνετε στιγμή και εκμεταλλευτείτε από ολες τις προσφορες που ψάχνουμε και βρίσκουμε για εσάς!

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Η νέα αυτή μελέτη, ωστόσο, δέχτηκε έντονη κριτική κυρίως αναφορικά με την ανεπάρκεια του σχεδιασμού της, η οποία είχε σαν αποτέλεσμα να μην μπορεί στην πραγματικότητα να τεκμηριωθεί το κατά πόσο σήμερα, στην εποχή του γρήγορου ιντερνέτ, το διαδικτυακό πορνό μπορεί να οδηγήσει στη στυτική δυσλειτουργία όταν πρόκειται για σεξουαλική δραστηριότητα με σύντροφο.

Πιο συγκεκριμένα, οι επικριτές της μελέτης τονίζουν ότι οι ερευνητές δε συμπεριέλαβαν στη μελέτη άτομα που παραπονιόνταν για στυτική δυσλειτουργία και άτομα που υπέφεραν από εθισμό στο πορνό, ενώ παράλληλα, δε ζήτησαν από τους άνδρες να επιχειρήσουν αυνανισμό χωρίς τη χρήση πορνό, το οποίο είναι, σύμφωνα με κάποιους κλινικούς, ο τρόπος να εξετάσει κανείς το ενδεχόμενο εμφάνισης στυτικής δυσλειτουργίας εξαιτίας της έκθεσης στο πορνό.

Οι συγγραφείς της νέας μελέτης απαντούν πως το να κατηγορεί κανείς το πορνό για τη στυτική δυσλειτουργία είναι σαν να κατηγορεί την τροφή για την εμφάνιση μιας διαταραχής στην πρόσληψη τροφής. Πιο πιθανό είναι τα προβλήματα στύσης να οφείλονται στο άγχος επίδοσης, σε καρδιαγγειακά προβλήματα, σε παρενέργειες από τη χρήση φαρμάκων ή ουσιών, ακόμα και στην ανία που προκαλεί η ρουτίνα της σεξουαλικής ζωής.

Η νέα αυτή μελέτη δείχνει πως ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα του ανδρικού πληθυσμού βλέπει πορνό συστηματικά, γεγονός που φαίνεται να αυξάνει την απόκριση στα σεξουαλικά ερεθίσματα. Πρόκειται για ένα εύρημα που όχι μόνο δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο από τους κλινικούς, αλλά οφείλει να τους κινητοποιήσει έτσι ώστε να επανεξετάσουν τις θέσεις τους.


Πηγή: nationalpost

Blog Widget by LinkWithin

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου