Ετικέτες

Δευτέρα 10 Απριλίου 2017

Γιατί ο ιδρώτας μας έχει αλμυρή γεύση;

Ένας υγιής άνθρωπος, όταν η ζέστη ανεβαίνει, ιδρώνει αρκετά έως πολύ. Σαφώς περισσότερο από ό, τι τον χειμώνα. Και αυτό είναι απολύτως φυσιολογικό, αφού ο ιδρώτας είναι ο κύριος μηχανισμός που βοηθά το σώμα να διατηρεί την εσωτερική του θερμοκρασία σε φυσιολογικά επίπεδα. Γιατί όμως είναι αλμυρός και, κάποιες φορές, αφήνει λευκούς λεκέδες πάνω σε σκούρα ρούχα;


Τον… αλατίζει το νάτριο

Ο ιδρώτας είναι συνήθως άχρωμος και αποτελείται κατά 95% από νερό. Το άλλο 5% συμπληρώνουν μεταλλικά άλατα – με κυριότερα το κάλιο, το νάτριο και το χλώριο (βασικοί ηλεκτρολύτες του οργανισμού), ουρία, αμμωνία και άλλα στοιχεία. Η αλμυρή γεύση του οφείλεται στο νάτριο (κοινώς, αλάτι). Αυτό είναι που, όταν αποβάλλεται σε μεγάλη ποσότητα, δημιουργεί και τους λευκούς λεκέδες στα ρούχα.

Τι να κάνεις, αν ιδρώνεις πολύ:

Να πίνεις άφθονο νερό και φυσικούς χυμούς, προκειμένου να αναπληρώνεις τα χαμένα υγρά του σώματος. Αυτό είναι πολύ σημαντικό, γιατί – όπως έχουν δείξει επιστημονικές έρευνες – η απώλεια νερού και ηλεκτρολυτών πάνω από το 2% του σωματικού βάρους μπορεί να προκαλέσει σημαντική μείωση της σωματικής και πνευματικής απόδοσης λόγω μειωμένης ικανότητας του οργανισμού για ρύθμιση της θερμοκρασίας του. Σε αυτή την περίπτωση μπορεί να εμφανιστούν κράμπες, εξάντληση ή ακόμα και θερμοπληξία – ιδιαίτερα σε άτομα που ανήκουν σε πληθυσμιακές ομάδες αυξημένης ευαισθησίας, όπως οι ηλικιωμένοι και τα παιδιά.

Να πλένεις συχνά το πρόσωπο και το σώμα σου, αν νιώθεις ότι ο ιδρώτας έχει στεγνώσει επάνω στο δέρμα σου.

Να φροντίζεις τις ζεστές μέρες να βρίσκεσαι σε δροσερούς χώρους, ώστε να αποφεύγεις την υπερβολική εφίδρωση.


Πηγή: paramithia-gia-paidia

Blog Widget by LinkWithin

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου