Ετικέτες

Παρασκευή 2 Μαρτίου 2012

Τροφές για παιδιά με μειωμένη συγκέντρωση


Ο Διαιτολόγος – Διατροφολόγος Νίκος Κριαράς μας εξηγεί ποιες είναι τροφές που θα πρέπει να τρώει ένα παιδί για να μην έχει μειωμένη συγκέντρωση, αλλά να βελτιώσει κατά πολύ την μάθησή του. Λόγω των έντονων καταστάσεων της σημερινής περιόδου, με αυξημένο στρες και άγχος να εμφανίζεται σε όλους μας, ανεξαρτήτως ηλικίας, θα πρέπει να προσεχθεί ιδιαίτερα η διατροφή των παιδιών, ώστε να μην εμφανίσουν ή να περιορίσουν τα συμπτώματα μειωμένης συγκέντρωσης.


Τι θα πρέπει να περιλαμβάνει ένα εξατομικευμένο διατροφολογικό πρόγραμμα για τα παιδιά;

1. Φρούτα και λαχανικά, τα οποία εμφανίζουν βελτίωση στη μάθηση, και επιβράδυνση της καταστροφής των εγκεφαλικών κυττάρων. Τέτοιου είδους φρούτα είναι τα βερίκοκα ή τα βατόμουρα.

2. Γαλακτοκομικά προϊόντα και συνδυασμός με τα αμυλώδη. Απαραίτητος συνδυασμός, διότι προσφέρει το σύμπλεγμα βιταμινών Β και αποτελεί υψηλή θρεπτική αξία στην απόδοση βασικών αμινοξέων με αρκετά μικρό ποσό θερμίδων.

Ιδανικοί συνδυασμοί 30γρ τυρί κίτρινο με 2 φέτες ψωμί του τοστ ή 1 γιαούρτι 2% με 6κουτ.σούπας δημητριακά.

3. Αμυλώδη προϊόντα. Καθημερινώς, θα πρέπει να καταναλώνει ισομερώς τα αμυλώδη προϊόντα με αποτέλεσμα να διατηρείται σε πλήρη ισορροπία το σάκχαρο του παιδιού και να προστατεύεται η υγεία του εγκεφάλου του και των νευροδιαβιβαστών του, μιας και η παραγωγή σεροτονίνης θα λειτουργήσει θετικώς.

Ύψιστης σημασίας, η αυστηρή τήρηση ενός υγιεινού πρωινού, το οποίο θα αυξήσει την ικανότητα αντίληψης και μνήμης του παιδιού.

Ιδανικό πρωινό, αποτελεί η επιλογή 1 ποτ. γάλακτος με 4 κουτ. σούπας δημητριακά με 6 ξηρούς καρπούς και 1 κουτ. γλυκού μέλι συνοδεία με 2 φρούτα.

4. Αιμικός και μη-αιμικός σίδηρος. Η μειωμένη ροή αιμάτωσης του ανθρώπινου σώματος, σχετίζεται άμεσα με μειωμένου βαθμού αιμάτωσης του εγκεφάλου, με αποτέλεσμα να εμφανίζεται η δυσκολία επιτέλεσης έργου ή η μειωμένη συγκέντρωση.

Ιδανικός συνδυασμός θα είναι να ενταχθούν τρόφιμα πλούσιας πηγής σε σίδηρο, όπως η κατανάλωση 1 μετρίου μεγέθους μοσχαρίσιας μπριζόλας, η οποία να σημειωθεί ότι περιέχει υψηλή τιμή σε λινολεικό οξύ-CLA το οποίο θα ενισχύσει το ανοσοποιητικό σύστημα.

Τροφές με μη-αιμικό σίδηρο, είναι τα όσπρια, ή ο συνδυασμός οσπρίων με αμυλώδη προϊόντα. Όμως, ιεραρχικώς προτείνω την κατανάλωση τροφών πλούσια σε αιμικό σίδηρο.

5. Ω-3 και Ω-6. Μελέτες απέδειξαν, ότι η κατανάλωση σωστής αναλογίας 1:6, θα συμβάλλει θετικά στην εύρυθμη λειτουργία του εγκεφάλου και στην τόνωση του ανοσοποιητικού συστήματος.
Ιδανικός συνδυασμός, θα είναι να ενταχθούν τρόφιμα όπως ο τόνος, (προτιμώ να μην είναι κονσερβοποιημένος) στο διάστημα της εβδομάδας και οι ξηροί καρποί στο διάστημα της κάθε ημέρας.

6. Γλυκό. Απαραίτητη η σύσταση της κατανάλωσης γλυκού στο σύνολο της εβδομάδας, σε συγκεκριμένη ημέρα, αφού προηγουμένως έχει προσεχθεί το υπόλοιπο θερμιδικό περιεχόμενο της εν λόγω ημέρας.
Ιδανική επιλογή, θα είναι η κατανάλωση ενός τμχ ρυζόγαλου, το οποίο θα προσφέρει τόσο την υγεία του εγκεφάλου όσο και το ότι θα τονώσει το μυικό σύστημα ή η κατανάλωση σοκολάτας, υψηλής περιεκτικότητας σε κακάο.


www.newpost.gr

Blog Widget by LinkWithin

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου